(no) Perspektiver
Introduksjon
Perspektivsett er ett av kjernekonseptene i HDC, og angir hvordan et antall koblede objekter vises for brukeren. Presentasjonen kan endres dynamisk avhengig av brukerbehov eller sammenheng. Perspektivsett kan tilordnes Tesseleter i (no) Oppsett Håndtering, og brukes til å hente spesifikk visning av data.
Husk at du ikke kan redigere innstillinger for perspektivsett for en konfigurasjonsom for øyeblikket er aktivert.
Les toppteksten for perspektivsetthåndtering for å se hvilken konfigurasjon du prøver å endre.
Objektkoblingsmuligheter begrenses ikke av HDC-database. Brukere kan imidlertid opprette "perspektiver" som begrenser kobling til spesifikke objektklasser. Et enkelt objekt kan ha underordnede objekter i form av dokumenter eller andre objekter avhengig av perspektiv, men kun objekter av en gitt type vises i det hierarkiske treet og kun dokumenter (eller dokumenter av gitt type) vises i Tesselet-rutenettvisning. Dette tillater fleksibel datavisning som brukeren trenger, og tillater opprettelse av alternative visninger av de samme dataene kun ved konfigurasjon.
Sammenkoblede objekter i HyperDoc-database
Bildet nedenfor viser håndteringspanelet Perspektivsett. Det består av tre vinduer:
Øvre vindu: der du oppretter sett med perspektiver og angir rotklassen deres og et spesifikt objekt..
Vindu nederst til venstre:: der perspektiver som er del av settet er angitt.
Nederst til høyre:: der du kan se tilgjengelige objektklasser ("underordnede" klasser) for et gitt perspektiv ("overordnet" klasse).
Flere perspektiver kan grupperes til perspektivsett.
Hver Tesselet kan konfigureres for å bruke et hvilket som helst gitt perspektivsett. Alle objektklasser, inkludert dokumenter, kan blandes fritt i alle perspektiver, så lenge dette representerer en hvilken som helst nyttig forretningslogikk. Som et eksempel kan objekter fra valgte klasser danne et hierarki ved å bruke Tesselet-trevisningen og en perspektivsettdefinisjon som kan se slik ut:
Perspektivsett: Hierarki: {Root:Property}, {Property:Building}, {Building:Floor}, {Floor:Space}
Hvert klassepar i eksempelet over er et enkelt perspektiv. Vær oppmerksom på at én klasse kan ha flere spesifiserte relative klasser, for eksempel:
Perspektiv: {Floor:Space,Document,Equipment}
Et annet perspektivsett kan opprettes for å vise dokumenter i form av en Tesselet-rutenettvisning
Perspektivsett: Dokumentliste: {Building:Document}, {Floor:Document}, {Space:Document}
Nok et annet perspektiv kan brukes for å vise et stort antall utstyrselementer koblet til objekter fra klassen: areal. Dette perspektivet kan vises i Tesselet-rutenettvisning, ettersom det støtter sideveksling og viser alle tilgjengelige metadata:
Perspektiv: Utstyr: {Space:Equipment}
Eksempel med objektarv
Ved å ha grunnobjekt og som en underklasse: benk, tre, papirkurv kan du legge til både generisk grunnobjekt eller spesifikt tre.
Perspektiv for å vise Eiendom -> Grunnobjekt vil returnere alle, inkludert tre, benk og papirkurv, men i form av generiske objekter (kun eiendommer som er felles for grunnobjekter).
Hvis avmerkingsboksen "ta med underklasser" ikke er avmerket, vil kun objekter som er opprettet som generiske grunnobjekter bli returnert.
For å oppnå spesifikke klasser må perspektiv for Eiendom -> Benk, Tre, Papirkurv brukes.
Tesselet-tre vil vise generiske objekter, mens for eksempel Tesselet-rutenett vil vise flere klasser som faner.
Indirekte perspektiver
Hvis du ser på eksempelobjekter som er tilgjengelige i HyperDoc-databasen, må du bruke indirekte perspektiver hvis du ønsker å vise leietakernavn på hvert areal.
Areal -> Leietaker via Utleieenhet, Kontrakt
Areal -> Utleieenhet
Utleieenhet -> Kontrakt
Kontrakt -> Leietaker
Still inn sekvens
Knappen Still inn sekvens kan brukes til å anbringe sekvensen med klasser inni et gitt perspektiv. Dette vil påvirke hvordan settene vises, for eksempel vil en rekkefølge for en rutenettvisningsfane følge denne sekvensen.
Ta med underklasser
Alternativet Ta med underklasser kan brukes hvis en bruker ønsker å vise ikke kun objekter som representerer gitt klasse direkte, men også alle undertyper.
Dette er svært nyttig i følgende situasjoner:
Du ønsker å gruppere og vise alle dokumenter, uansett hvilken undertype de er (arkitekt, ventilasjon, osv.)
Du ønsker å gruppere og vise grunnobjekter av alle undertyper i én fane og spesifikke objekter i andre faner.
Dokumentperspektiv er her konfigurert for å inneholde alle underklasser:
Legg merke til at Arkitekt, K, VS, V og EI faktisk er angitt som underklasser i klassestrukturen (no) Objektklasser
Bruke perspektivsett
Hvert angitt perspektivsett kan brukes på HyperDocs Tesseleter, f.eks. tre eller rutenett på HyperDoc-hovedpanelet, og brukere kan velge hvilket de vil arbeide på.
Hvordan påvirker et perspektivsett en spesifikk Tesselet-trevisning?
Det illustrerer bildet nedenfor. Vær oppmerksom på at "Hovedhierarki" er valgt som et perspektiv for denne spesifikke Tesselet-trevisningen.
Trevisning instrueres nå om å laste inn objekt av klasse Facilitetere med ID "0". Hvilke objekter som videre skal slås opp og lastes inn, avhenger av ytterligere perspektiver.
Hvis du velger et objekt fra planplassen her, brukes perspektivet Plan -> Rom, og romobjekter lastes inn (vises med tallene 101, 102, osv.).