Document toolboxDocument toolbox

(sv) Release notes för version 4.6.0

Online Användarmanual hittas här: Användarmanual

Uppdaterad mobilapp finns för version 4.6. Sök på FM Access i Appstore (IOS) eller på Google Play (Android).


Nya funktioner, förbättringar och buggfixar för version 4.6.0

Table of Contents


Användarrelaterade ändringar

Batchutskrift kan använda utskriftsskala och format baserat på dokumentets metadata

Det är nu möjligt att skriva ut flera dokument med batchutskrift som använder olika utskriftsmallar och skalor, baserat på respektive dokuments metadata.

I Administratörsmodulen kan specifika fält konfigureras som källa för skala och format för utskriften.

I bilden nedan visas att varje dokument hämtar skala och format för utskriften från fälten "Print scale" och "Print Format": 

Inställning för Batchutskrift behöver inte användas alls om användaren inte tvinga utskriften att använda inställningarna i detta fönster. För att tvinga utskriften att använda valt format, orientering och utskriftsmall så markeras rutan för Använd val gjorda ovan.

Om värde för Utskriftsformat inte finns men accepterat värde finns för Utskriftsskala så kommer skalvärdet att användas i den utskriftsmall som valts under Inställningar för Batchutskrift.

Konfiguration

  1. Ny uppslagstabell PrintFormats (ID-1) är tillagd i systemet och kan ses under menyn Uppslag i Administratörmodulen -  den innehåller alla utskriftsformat som finns i databasen. 
  2. Skapa en ny konfiguration och under Konfiguration - Objektklasser lägg till nytt fält eller modifiera befintligt så att fältet använder uppslagstabellen PrintFormats.
  3. Gör på samma sätt för fältet som ska innehålla utskriftsskala - uppslagstabell med skalor bör användas. 
  4. Varje dokumentklass kommer nu att ha en Skriv ut flik, gå till den och ange fält för utskriftsskala och utskriftsformat. Värdena från dessa fält kommer användas för att sätta utskriftsskala och vilken utskriftsmall som ska användas. 
  5. Aktivera den nya konfigurationen.
  6. Gå till Utskrift - Format och tilldela en utskriftsmall för varje format som kommer att användas för utskrift.
  7. OBS: lista på valbara utskriftsmallar hämtas från mallurvalet - om önskad mall inte finns i listan måste den först läggas med i det Mallurval som användarna är tilldelade.




    Om korrekt metadata är satt för Skala så kommer skalningsläget i utskriftsmallens vy PRINTVPT-1 att ändras till ScaleMode = Scale View, oavsett vilket skalningsläge som är satt i utskriftsmallen.

    Övriga vyer i utskriftsmallen påverkas inte.

Alternativ för Batchutskrift: Skriv ut enbart bakgrundsritning

Ett nytt alternativ Skriv ut enbart bakgrundsritning finns nu tillgängligt i inställningar för batchutskrift. När detta markeras kommer inga överlagrade vektorer att skrivas ut, enbart bakgrundsritningen: 

Markerade vektorer på ritning kan skrivas ut

Funktion för att välja om vektorer som markerats på ritning ska skrivas ut med en vald färg, funktionen finns i alla utskriftslägen.

Markera ett antal vektorer på ritningen (använd ctrl + klicka på flera vektorer med yta):

På utskriftsmenyn finns en knapp för att markera upp alla valda vektorer på ritningen. Denna funktion påverkar inte "Markera upp" funktionen i Gridlistan.

Öppna Förhandsgranskning, även här finns knappen för att markera upp valda vektorer på ritningen. När den är påslagen kommer markerade vektorer att skrivas ut både vid utskrift samt vid "Koipera vy" funktionen.

(info) Obs: utskriftsutseendet för de markerade vektorerna kan ställas in under Systeminställningar. Gå till Administratör - Systeminställningar - HOPA och välj önskat verktyg för markering av vektorer (detta är samma inställning som används för markering av länkade vektorere vid externa HOPA-anrop). 

Färgkoppling för uppslagsvärden

Denna funktion kan aktiveras av systemadministratör från Systeminställningar.

Under Administratör - Systemiställningar - Generella - Användargränssnitt, ställ in "Använd färg för uppslagsvärde":

Färg baseras på uppslagsmappningen under Filter - Mönsterlänkning:

Samma färger används för grafisk presentation av dessa värden i Filter på ritning.

Expanderbar sökvägskolumn i sökresultat

Den avancerade sökningen kan nu visa full sökväg till objekt direkt i resultatlistan.

Använd knappen "Visa sökväg" för att aktivera kolumnen Sökväg. Knappen har även funktionen att ange hur många delar av sökvägen som ska visas i resultatlistan, detta för att spara på kolumnbredden i listan.

Objekt som har mer än en sökväg (objektet är länkat på flera ställen) får en röd stjärna i slutet av den visade sökvägen. Vill användaren se alla sökvägar så kan funktionen i Lokaliseringskolumnen (L) användas. 

Arearapport som jämför vektorarea och registrerad objektarea

Funktionen tillåter användaren att jämföra area som är registrerad på ett objekt (t.ex. ett rum) med vektorarea för den polygon som är länkad till objektet.

Användaren kan välja objektklass, t.ex. Rum, metadatafält för registrerat areavärde, t.ex. Area NTA och det lager som vektorer som ska jämföras med ligger på, t.ex. globala lagret NTA.

Arean som hittas i metadatafältet jämförs med arean för den länkade vektorn på valt lager.

Resultatet presenteras som en rapport som kan laddas ner som xlsx-fil eller tända en grafisk presentation som visar vektorer på ritningen som har samma respektive avvikande area jämfört med arean i objektfältet.

Kör rapport för specifikt dokument och lager

Börja med att öppna önskad ritning. Välj sedan Hantera från menyn Dokument:

Rapporten utgår från den valda ritningen, den kommer att innehålla objekt som har länkar till vektorer på det valda lagret på just denna ritning.

Välj sedan önskat lager som ska användas för rapporten, enbart vektorer på detta lager kommer att användas i jämförelsen.

Gå till fliken Hantera vektorentiteter och välj Kontrollera area.

Ett rapportfönster öppnas, välj objektklass och metadatafält som ska användas:

Vektorarean jämförs med objektarea med ett visst antal decimaler, arean kommer att jämföras efter att den avrundats till det antal decimaler som anges.

När alla inställningar är gjorda, tryck på knappen Kör rapport. Kontrollera status-kolumnen i resultatet för att se om det finns några avvikelser eller fel.

Möjliga statusar är:

  • Lyckat - det är ingen skillnad mellan vektorarea och registrerad area på objektet.
  • Areavärden skiljer sig åt - det är skillnad mellan vektorarea och registrerad area på objektet
  • Saknat värde - det finns inget registrerat värde att jämföra med
  • Inget objekt länkat - det finns inget objekt länkad till vektorentiteten
  • Multipla objekt av samma klass är länkade - vektorentiteten har länk till mer än ett objekt av den valda objektklassen

Kör rapport från Trädvyn

Om rapporten ska köras för ett delträd, högerklicka på toppobjektet och välj menyn Arearapport för delträd:

Rapporten är inställd för att köras för alla objekt i valt delträd och kräver följande:

Objektklass, metadatafält (area) som ska jämföras, jämförelseprecision (antal decimaler) och globalt lager för vektorer som ska jämföras.

Delträdsrapporten kan bara användas med ett globalt lager, om jämförelse ska köras för ett speciellt privat lager så måste den köras för en vald ritning.

Övriga funktioner och möjligheter är samma som för "Kör rapport för specifikt dokument och lager"

Konfigurera filter för Areajämförelse

Filtret visar bara "Lyckat" eller "Misslyckat" resultat.

Systemadministratören kan ange en specifik stil för resultatem "Lyckat" eller "Misslyckat" under Administratör - System - Systeminställningar, under fliken Arearapport:

Använda Areafiltret

Resultatet av rapporten kan presenteras med ett grafiskt filter på ritningen. Använd knappen Markera upp i rapportfönstret för att aktivera filtret:

Exportera resultat till excel

Rapporten kan laddas ner i excelformat (.xlsx), använd knappen Ladda ner (XLS)

Ett serverjobb startas för att skapa excelrapporten, när jobbet är klart kan rapporten laddas ner från serverjobbfönstret:

Exempelrapport:

Ny vektorfunktion: Rita frihand

Frihandsrita i webbapplikationen

Under verktygsboxen "Rita" finns nu ett nytt verktyg Rita frihand. Det används för att rita frihandsmarkeringar på ritningen:

Att rita på frihand fungerar något annorlunda än övriga ritfunktioner. Då funktionen aktiveras så kommer ritfunktionen att vara aktiv ända tills funktionen avaktiveras (aktivering/avaktivering sker genom att trycka på knappen "Rita frihand" eller genom att trycka på Esc-knappen på tangentbordet).

Zoom- och panoreringsfunktionen är avaktiverad då "Rita frihand" är aktiverad, istället ritas en frihandslinje då musknappen trycks ner och förs över ritningen.

Frihandsrita i mobilappen

Frihandsfunktionen är särskilt användbar för att göra snabba markeringar på mobil (eller läsplatta). Funktionen visas då Redline- eller Redigeraläge aktiveras.

Klicka på knappen för att aktivera funktionen, frihandsfunktionen kommer att vara aktiv tills användaren klickar på knappen igen.

För att spara plats i mobilappen har nu alla övriga ritfunktioner flyttats till en expanderbar meny där användaren först får välja vilket ritverktyg som ska användas:

Snabbåtkomst till Vektor snap funktionen finns nu på ritverktygsmenyn och som en separat knapp för enheter med en större skärm:

   

Ny vektorgeometri: Cirkelbåge

Den nya geometrifunktionen kan väljas från verktygsboxen Rita: Rita cirkelbåge

Ange två punkter för bågens start- och slutpunkt:



Rör sedan markören för att definiera bågen på geometrin och markera med vänsterknapp då bågen är korrekt:


(warning) Begränsningar: det går bara att rita en "öppen" båge (det går alltså inte att använda funktionen för att skapa en sluten area)

Visa förändrade objekt/dokument i vald version eller öppnat utkast

Funktionen ger användaren en möjlighet att se alla förändringar (tillägg/redigeringar/raderingar) som gjorts i en utvald version/utkast.

Om användaren öppnat:

  • Version - alla ändringar i den versionen jämfört med tidigare version visas i listan
  • Utkast - alla ändringar som gjorts i utkastet sedan det skapades visas

Öppna fönstret för versionsinformation och välj sedan knappen Visa förändringar:

Ett fönster öppnas som visar förändrade objekt i den aktuella versionen/utkastet. Listan inkluderar:

  • Läge - sökväg till objektet (i första kolumnen L),
  • Gå till objekt - navigera till valt objekt,
  • Källa - manuell ändring eller via dataimport,
  • Paketnamn - i de fall då källa = import.

Fönstret Visa förändringar kan även öppnas från modulen Versionshanteraren om användaren markerar em publicerad Version eller ett Utkast:




Notera att funktionerna "Läge" och "Gå till objekt" inte kommer att fungera för raderade objekt.


Filterfält för filtrering på Utkastnamn

I modulen Versionshanterare finns nu ett filterfält som kan användas för filtrering på utkastnamn så att utkastlistan enbart visar utkast som innehåller texten i filterfältet.

Avancerad sökning - sparad sökning innehåller även information om vilket delträd som använts

När avancerad sökning används i delträd och sökningen sedan sparas så kommer nu information om vilket/vilka delträd som användes att sparas i sökningen.


Används den sparade sökningen senare så kommer den att köras med den sparade informationen om delträd, dvs samma delträd kommer att användas som i den ursprungliga sökningen som sparades.

Uppdatering av källversion för Utkast till gällande version

När man arbetar med Utkast så utgår utkastet alltid från den version som angetts som källversion för utkastet. Då användaren gör förändringar i utkastet så sparas enbart de förändringar som görs, alla andra objekt behåller den status som det har i källversionen.

Om ändringar under tiden görs i versionen som är aktuell (via publicering av andra utkast eller ändringar direkt i gällande version om Enkel versionshantering används), så kommer dessa ändringar inte att synas i utkastet eftersom det baseras på en tidigare version.

Därför har funktionen Uppdatera Root introducerats, denna funktion ändrar källversionen för utkastet till senaste version vilket innebär att förändringar som gjorts i versioner efter att utkastet skapades kommer att synas i utkastet.

Objekt som faktiskt ändrats i utkastet kommer inte att påverkas, de kommer fortfarande att vara kvar oavsett när de gjordes eftersom de tillhör utkastet.

När behöver man inte uppdatera root

Vid publicering av ett utkast till ny version migreras enbart ändringar i utkastet till aktuell version, Uppdatera Root behöver alltså INTE köras före en publicering eftersom enbart det som är ändrat i utkastet hanteras vid publiceringen.

När behöver man uppdatera root

Då man vill se senaste värden för data som inte ändrats i det aktuella utkastet rekommenderas att använda Uppdatera Root.

Tänk på att alla metadata för ett objekt hanteras gemensamt i versionshanteringen, ändras ett metadata för objektet i utkastet så kommer även övriga metadata från utkastet att migreras vid publicering.


Notera Status-kolumnen i bilden nedan. Den visar om Utkastet är har gällande version som källversion eller inte.

Möjliga statusar är:

  1. Gällande - Detta utkast har utgår från gällande version,

  2. Ny version finns - Utkastet utgår från en tidigare version. Använd Uppdatera Root för att sätta gällande version som källversion.

Om Uppdatera Root används kommer ett verifieringsfönster att visas, väljer användaren Ja kommer källversionen att uppdateras:

Funktionen kan även nås via högerklick på önskat utkast:


Möjliga konflikter

Uppdatea Root funktionen validerar historiken för objekten i gällande version. Funktionen kommer inte att fungera om något av de objekt som ändrats eller raderats i utkastet redan är raderat i den gällande versionen.

Om denna situation uppstår kommer detta felmeddelande att visas: "Operationen kan inte genomföras - inkonsekvent versionshistorik".


Möjlighet att söka efter objekt med MasterGUID

Avancerad sökning har kompletterats med en flik för att söka efter objekt med deras system / MasterGUID. Denna funktion är användbar om administratör vill kontrollera om en specifik MasterGUID redan används i applikationen.

MasterGUID är en speciell egenskap för ett objekt som inte är en del av övrig metadata, därför kan den inte sökas med standardfunktionerna för sökning.

För att använda funktionen, starta Avancerad sökning och gå till fliken Sök MasterGUID:


Skriv eller klistra in en eller flera GUIDar att söka efter i textfältet. GUIDar kan klistras in på flera sätt, t.ex:

  • i flera rader 
  • kommaseparerade
  • som en JSON lista

Så länge som systemet kan känna igen och läsa ut GUIDar så kan de klistras in i textfältet, det behöver inte prepareras en speciell lista innan de klistras in. 

Några exempel:

Resultatet inkluderar:

  • Kolumner med funktion för att gå till valt objekt i applikationen (om det hittas i gällande version), objektets lokalisering, objektmetadata och objektinformation (datakälla, versioner)
  • MasterGUID
  • Kolumnen Objektet existerar indikerar om objektet hittades i systemet eller inte
  • ID, Klass ID och klassnamn om objektet hittades.


Öppna Komposithanteraren från Ritnings/Lager verktyget

Det finns nu en snabbfunktion för att öppna Komposithanteraren för ritningar.


Välj ett lager i lagerlistan, klicka sedan på knappen till höger om listfältet och komposithaterarem kommer att öppnas på lagerfliken med det valda lagret markerat. Det går även att öppna vald ritningsdel (Bakgrundsfil/Overlay/Redline) på samma sätt.

Genom att klicka på knappen Detaljer visas valt lagers detaljuppgifter, som stil och antal och antal vektorer på lagret.

Administrativa förändringar

Nya inställningar versionshantering av systemet

Det har gjorts kraftfulla ändringar i hur data versionshanteras vilket ger nya möjligheter att:

  • Tillåta ändringar i Utkast/Version även om senare ändringar för samma objekt redan gjorts i andra utkast
  • Tillåta ändringar i tidigare versioner (rekommenderas ej)

Om systemet körs med Enkel versionshantering finns nu möjlighet att begränsa hur man kan redigera data, tre redigeralägen kan anges:

  • Tillåt att skapa nya objekt i gällande version 
  • Tillåt redigering av befintliga objekt i gällande version 
  • Tillåt att radera objekt i gällande version

Läs mer om dessa versionslägen här: (sv) Versionshantering


Se källversion för utkast

I Arkivutforskaren och i Versionshanteraren kan användaren visa vilken källversion som gäller för utkastet genom att trycka på knappen Visa källversion.


Arkivutforskaren:

Versionshanteraren:

Användaren kan se källversion för varje utkast som visas i listan.
Informationsfönstret som visas innehåller uppgifter om källversionen såsom: namn, ägare, datum och tid då versionen skapades.

Flikindelning av Systeminställningar

Systeminställningar har delats upp i underflikar för att det ska vara enklare att hitta sökta inställningar.


Den stora ändringen gäller indelning av Generella inställningar i underflikar samt den nya fliken Systemtjänster.

Ny inställning - Anpassningsbar knapp i huvudlisten

Administratör - System - Systeminställningar - Generella inställningar - Systemstil, här finns nu en ny sektion: Knapp för anpassat verktygsfält.

Inställningarna ger möjlighet att skapa en egen knapp med URL-länk till annan funktion med möjlighet att ange ikon, URL och tooltip. Knappen visas i huvudlisten i Arkivutforskaren:

Ny inställning - visa/dölj Flexsökning

Då Flexsökning är en funktion som inte är färdigutvecklad så ges nu möjligheten att dölja detta val under modulknappen.

Administratör kan nu dölja valet under  Administratör - System - Systeminställningar - Generella inställningar - System. 

Resultat under modulknappen om denna inställning inte är vald:


Från version 4.6 och framåt kommer denna inställning att vara avmarkerad som standard.


Redigerafunktion för existerande fältregler

Fältregler - existerande regler kan nu redigeras (de kunde bara raderas tidigare).


Klientloggar sparas på server

Klientfel och loggningar sparas nu på servern. Detta ger bättre möjlighet att upptäcka och felsöka problem som uppstår på användarens webbläsare.


Förhandsgranskning av ikoner i administratörspanelen

Förhandsgranskning av uppladdade ikoner kan nu göras i administratörspanelen. Ikonlistan kan även filtreras på ikonnamnet via filtreringsfältet ovanför listan. 

Anpassning av användargränssnittet

Diverse element på inloggningssida och applikationens startsida kan anpassas via fliken Systemstil under Systeminställningar - Generella inställningar: 



Alternativ för Generella inställningar:

  1. Namn - detta är applikationens "titel" som används som header - det måste vara ett värde här om inte en logotypikon används. 
  2. Undertitel - detta är texten som visas under Namnet. Den kan användas tillsammans med Namn eller Logotyp. Fältet är dolt om inget värde anges.
  3. Fliktext - text som visas i webbläsarens flik för FM Access - här måste det finnas ett värde, om det lämnas tomt visas texten "undefined" i fliken. 

Alternativ för Färginställningar:

  1. Bakgrund - detta används som bakgrundsbild. Standardvärdet ger en ljus, vektorbaserad bakgrund.
  2. Bakgrundsfärg - bakgrundsfärg som används i uppstartsfönster.
  3. Huvudtextfärg - färg som används för huvudtexter (som applikationsnamnet)
  4. Sekundär textfärg - färg som används för sekundära, mindre texter (som "Privacy policy" i bilden ovan)

Alternativ i Ikoninställningar:

  1. Ikon - filnamn på applikationsikonen (applikationslogotyp)
  2. Ikonbredd - bredd för applikationsikonen i pixlar
  3. Favikon - filnamn för favikon (ikon i webbläsarfliken)
  4. Systemlogotyp - filnamn för logotyp som används i applikationsgränssnittet
  5. Systemlogobredd - bredd som reserveras för logotyp i applikationens verktygslister

Alternativ i Leverantörsinställningar:

För sektionen under loginrutan på loginsida

  1. Leverantörsnamn - namn som används som används som alternativtext i ikon
  2. Leverantörslänk - URL länk som används under Leverantörsikon
  3. Leverantörsikon - Ikon som kan användas under inloggningsrutan
  4. Leverantörsikonbredd - bredd för Leverantörsikonen

(warning) Notera: ikoner måste specificeras med sitt filnamn. Ikonfilen måste laddas upp i systemmappen SystemStyle. Detta måste göras via serverns operativsystem, det går inte att ladda upp dessa ikoner via applikationens gränssnitt eller API.

Buggfixar och andra förbättringar

    • HDC-4235 Temporary symbols added to first visible global layer

    • HDC-4281 Changing versioning strict/relaxed requires use of Clear Cache button

    • HDC-4205 Use best level of tiles for PDF printout

    • HDC-4209 Internal Export - units in TAF are wrong

    • HDC-4245 HOPA with MM=1 fails - Invalid number of points in LinearRing

    • HDC-4269 User cannot manage their own redline layer without EDIT permission in Security Scheme

    • HDC-4290 Filter in metadata column does not work with "Subtree" function activated

    • Improvements in cache system for improved performance and correctly updated data

    • Improvements for import performance and memory usage


API ändringar

(check /apidocs for more details about new/changed webservices)

  • Issue [HDC-XXXX] - Issue name


    Old Webservice: 

    METHOD /PATH

    New Webservice:

    METHOD /PATH